cactus, Phoenix, Arizona

Phoenix, la dependència de l’aire condicionat

Phoenix és al centre d’una de les àrees metropolitanes més grans dels Estats Units, amb un creixement més sostingut en el temps. Està situada a Arizona, en el desert de Sonora, i més en concret, en l’anomenada “Vall del Sol”. El nom de la vall, dins d’un desert, ja ens explica que aquest indret té una especial tendència a les altes temperatures, sobretot a l’estiu. Els indis de la zona procuraven evitar la vall durant bona part de l’any. El nom que els indis Navaho donen a Phoenix es tradueix per “lloc on fa calor”. Ja està tot dit.

Los Angeles Times ha tret un article sobre els problemes que el Canvi Climàtic està tenint sobre aquesta ciutat. Recomano molt la seva lectura. Descriu la situació que passa una dona a qui se li espatlla l’aparell d’aire condicionat, en plena onada de calor.

Com us he dit més amunt, la ciutat no para de créixer. Una de les causes és que té un clima agradable a l’hivern. Per altra banda, el llarg estiu es pot superar gràcies a un invent anomenat aire condicionat. De fet, el gran boom de Phoenix comença als anys 50 del segle passat, quan l’aire condicionat va començar a ser assequible per la classe mitjana.

A mesura que les onades de calor es fan més i més llargues, l’ús dels aparells d’aire condicionat s’incrementa. Resulta que molts d’aquests aparells estan al límit del seu funcionament, pel qual van ser fabricats. En poques paraules, se’ls ha d’apagar algunes hores al dia. Si els fas anar les 24 hores, dia rere dia, acaben petant.

Phoenix, Arizona

Phoenix, Arizona

Una part important dels residents de Phoenix són gent gran, jubilada, que emigren a Arizona per gaudir del seu clima. Per una persona d’una certa edat, dos o més dies sense aire condicionat a l’estiu, pot ser causa de mort (atac de cor).

Ja fa anys que les onades de calor s’allarguen. Les estadístiques mostren que les morts relacionades amb la calor durant l’estiu s’estan incrementant exponencialment. El setembre de 2018, a una dona gran que devia 51 dòlars del rebut de la llum, li van tallar el subministrament. Se la van trobar morta al cap de pocs dies.

Però en tota història, sempre hi ha algú que ho veu en positiu. Els reparadors d’aparells d’aire condicionat van molt buscats, i estan guanyant molts diners. De fet, a l’article n’entrevisten a un que afirma que si el canvi climàtic és cert i les llargues onades de calor segueixen, d’entrada, ell es farà d’or.

En tot això, hi ha una dada important: dins de l’àrea metropolitana de Phoenix, la temperatura sol ser fins a 10 graus més alta que fora de la zona construïda. En la mateixa vall del Sol, al mateix desert de Sonora, no s’arriba als extrems de calor que la construcció de cases i més cases, el betum dels carrers, la maquinària… generen. Un forn dins d’un altre forn.

Tot plegat fa que si hi hagués algun problema gros de subministrament elèctric, ja s’ha calculat que a l’àrea metropolitana de Phoenix caldrà traslladar a refugis a unes 800.000 persones. Es calcula que hi hauria unes 13.000 morts.

És més. De la mateixa manera que a San Francisco esperen el Gran Terratrèmol, a Phoenix ja es parla de la Gran Apagada: que la llum se’n vagi durant una d’aquestes onades de calor, a causa de la demanda disparada dels aires condicionats. Una catàstrofe sense precedents, que amenaça un dels pols de desenvolupament dels Estats Units.

I tot això, sense entrar en el tema de l’aigua, a causa de la sequera a tota la conca del riu Colorado. D’això us en parlaré en un altre article.

PD: En els meus viatges pel sud-oest dels Estats Units, tot faig servir Phoenix com a punt d’inici de la ruta. Tot un contrast amb la resta del viatge.

Compartir:
Tags:


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies. Premi l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies