Managua Airport

D’Haití als EUA, passant per Nicaragua

Sembla que les migracions dels països pobres cap als més rics és com un riu desbocat, on la força de l’aigua va trobant nous camins, aprofitant les lluites geopolítiques.

L’últim exemple és l’aparició de vols xàrter cap a Nicaragua, que afavoreix l’arribada dels emigrants a la frontera sud dels Estats Units. Provaré de resumir i comentar aquest article, que certament us recomano de llegir. El podeu complementar amb aquest altre.

Els Estats Units van imposar sancions a Nicaragua, governada per Daniel Ortega. Cap al 2021, Nicaragua va permetre l’entrada de ciutadans cubans al país, sense necessitat de visat. Immediatament, van començar els vols xàrter, a preus desorbitats, que permetien als cubans de volar fins a Nicaragua, i d’allà, iniciar la ruta fins a la frontera sud dels Estats Units (a peu, cotxe, autobús…), per demanar asil polític. Va ser un èxit, milers de cubans van començar a pagar (i enriquir) als propietaris dels xàrters, i de rebot, a Nicaragua (i les seves autoritats).

Ben aviat, van començar els xàrters des d’Haití, país que viu en el caos. Nicaragua els permet volar al seu país, si surten abans de 96 hores. Una plaça en un d’aquests vols pot costar 7 o 8000 dòlars, és ben aviat dit. Les companyies que ofereixen els xàrters són de Líbia, Romania…

En resum, Nicaragua ha trobat una font d’ingressos alternativa (cobra els seus drets de pas, nits d’hotel…), i a sobre, contraataca les sancions nord-americanes, enviant allaus d’emigrants.

La resposta de l’administració Biden, que sembla que ha funcionat, és posar sancions i cancel·lar visats als executius de les companyies aèries. Ha rebaixat el flux, encara que ja estan arribant nous vols a Nicaragua des de Mauritània, Índia…

Tot plegat, és un cas com el dels Houthis al Iemen. La posició geogràfica de Nicaragua li ha permès respondre a les sancions dels Estats Units. La força del corrent migratori ha fet la resta.

Compartir:


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies. Premi l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies