Avortament Arizona

L’avortament a Arizona, qüestió de lleis

A Arizona, el Tribunal Suprem de l’estat ha dit que una llei de 1860 és aplicable, i que seguint el seu contingut, l’avortament quedava prohibit a Arizona.

Aquest cas ha tingut un gran ressò, i si em permeteu, és un joc apassionant d’utilització política del dret, que possiblement se solucionarà aquest novembre, el dia de les eleccions i referèndums, als Estats Units.

Primer de tot, provem de fer un resum de què ha passat.

Ja fa un parell d’anys, el Tribunal Suprem va modificar la sentència del cas Roe vs Wade, que havia estat la porta per permetre la legalitat de l’avortament als Estats Units, en l’àmbit federal. Amb aquest canvi, el Tribunal Suprem deixava en mans de cada estat poder decidir si l’avortament era permès, i en quins casos.

Els grups antiavortament d’Arizona es van posar a treballar, i van portar als tribunals les lleis a favor de l’avortament, aprovades després de la primera sentència de Roe vs Wade, de 1973.

Per què?

Perquè si les anul·laven, passaven a valdre les lleis anteriors, que havien estat derogades. En el cas d’Arizona, la de 1860, que només permetia l’avortament si la vida de la mare estava en perill. Una llei normal el 1860, absolutament restrictiva el 2024.
Finalment, després de 2 anys, han arribat al Tribunal Suprem d’Arizona, i han guanyat.
L’avortament passa a ser il·legal a Arizona.

Segona part.

Els grups en favor de l’avortament han engegat una campanya (ja abans de la sentència, per curar-se en salut) de recollida de signatures, per aconseguir que en el pròxim primer dimarts de novembre, després del primer dilluns de novembre, quan se celebren les eleccions presidencials i un munt d’altres eleccions i de referèndums (que tot sovint passen desapercebuts), es faci un referèndum sobre aquest tema.
Què pregunta el referèndum? Una cosa com ara “Vols que el dret de l’avortament sigui un dret acceptat dins de la constitució d’Arizona?”. Sembla que ja tenen més de 500.000 signatures recollides (població d’Arizona, uns 7.150.000 habitants), que podran fer que el referèndum se celebri. Com està passant a altres estats, us hi podeu jugar un pèsol, un cigró i un fesol que guanyaran.

Comentaris:

Als Estats Units, tothom sap que no es tracta de convèncer als altres. Es tracta de guanyar. I per això, la llei és essencial. Els antiavortament van detectar una esquerda a la paret per on passar, després de la sentència de fa dos anys. I han guanyat.

Els favorables a l’avortament, en lloc de plorar per la injustícia, s’han posat a treballar per modificar la constitució, i garantir el dret a l’avortament. La gent ja els hi ha donat la signatura, si els imposen una llei de 1860, cal fer-ne ràpid una de nova el 2024.

Òbviament, tot això passa perquè els Estats Units, per molt imperialistes que us semblin, també són una democràcia de veritat. I sobretot, els nord-americans saben que la seva democràcia no és perfecta. No ploren, lluiten, perquè no hi ha cap altra manera de mantenir-la. I sense que els polítics els ho diguin.

Compartir:


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies. Premi l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies