10 nov. El primer dimarts després del primer dilluns de novembre
Posted at 18:43h
in política
A tots els Estats Units, aquest dimarts 8 de novembre de 2022, s’han celebrat els “Midterms” (Migterminis, per traduir-ho d’alguna manera). Són les eleccions al Senat i Congrés federals, que se celebren quan el mandat presidencial és a la meitat del seu termini de 4 anys, i d’aquí el nom. Sempre se celebren el primer dimarts després del primer dilluns del mes de novembre. Així no s’han de barallar sobre quan celebrar-les. Tothom té la data marcada al calendari.
Això de tenir una data fixada té un altre avantatge. Aprofites per celebrar, aquest mateix dia, altres eleccions. La majoria dels estats (em sembla que tots) han celebrat moltes altres eleccions. Us n’explico les principals.
- Eleccions al Congrés i Senat de l’estat. Són les càmeres legislatives dels estats, són les que promouen la majoria de les lleis que afecten el dia a dia dels ciutadans, començant pels pressupostos i impostos.
- Eleccions pels xèrifs dels comtats. S’hi pot presentar qualsevol persona que reuneixi els requisits legals i tècnics que es demanin pel càrrec. En resum, als Estats Units trien el cap de la policia principal de l’estat, la que et trobes en el teu dia a dia.
- Eleccions a cap de districte escolar de l’estat o comtat. Tornem-hi: donats uns requisits legals i tècnics, s’hi presenta qui vol, per gestionar pressupostos escolars, directrius d’ensenyament… No cal dir que és possible que sigui una persona d’un partit (o no), oposat a qualsevol altre càrrec (com ara el governador, cap de l’executiu).
- Eleccions a jutges. Per ser jutge, als Estats Units has de passar unes eleccions en lloc d’unes oposicions. En els dos casos, hi ha un munt de requisits legals i tècnics. Però el sistema americà fa una mica més complicada el gremialisme judicial (per anomenar-ho d’alguna manera).
- Referèndums. Els estats, comtats o municipis regulen les condicions per poder votar qualsevol iniciativa ciutadana. Aquest darrer dimarts, s’ha votat sobre salaris mínims, drets a l’avortament, legalització de la marihuana… Si fa no fa, com els que es fan a Suïssa o a altres països de tradició democràtica (de la de veritat).
Segur que em deixo alguns casos. Però em sembla que amb això que us acabo de descriure, ja us podeu fer una idea de com funciona la democràcia als Estats Units. Un país carregat de defectes, no cal dir-ho. Però demòcrata.
Un darrer detall. Us heu imaginat el que significa, pel ciutadà, haver d’anar a votar. Us imagineu haver de triar entre tots aquests candidats, en temes tan i tan diferents, però que afecten, i de quina manera, el vostre dia a dia? Això d’exercir la responsabilitat de triar a qui votar és feixuc i complicat, però els americans se’n surten, la democràcia no te la regalen. Penseu-hi una mica abans de criticar aquest país. A mi m’agradaria una democràcia així per a Catalunya.