10 maig Perspectives per l’estiu del 21
Estic especialitzat en viatges a l’Oest Americà, Oest del Canadà i Alaska. Segueixo les informacions sobre aquestes grans regions. Entre moltes altres en un mateix sentit, Alberta acaba de decretar noves mesures per protegir-se de la #covid: sobretot, restriccions en espais tancats i qualsevol mena de possible aglomeració.
Canadà en general ja té a un 37% (si recordo bé) de la població vaccinada. I així i tot, les diferents províncies segueixen amb mesures fortes. De fet, les fronteres del país segueixen tancades al turisme exterior (com les dels Estats Units). S’ho poden permetre, el país és ric i prou ben gestionat, res a veure amb el nostre.
Però no volia entrar en aquesta qüestió de la gestió, sinó en la tan repetida recuperació i l’optimisme que es predica en certs sectors, sobre tot el turístic. Que tot va a millor sembla evident. També és normal que després de tant de patiment pel tancament del sector, ara hi hagi un desig de veure-ho tot d’un color menys obscur.
Però amb dades com aquesta d’Alberta, em reafirmo en què recuperació no vol dir normalitat. En el món dels viatges de llarga distància, caldrà moltíssima més “recuperació” abans no arribem al llindar de normalitat, que permeti a les agències de viatges ser rendibles. No hi haurà possibilitat real de treballar per obtenir ingressos en tant hi hagi incertesa pels nostres clients, via restriccions, per petites que siguin. Recordeu que les vacances són per passar-ho bé, i això no lliga amb mesures de protecció i incertesa. La gent tornarà a viatjar, però només quan se senti segura. Hi ha més anys que llonganisses, pensen molts.
Crec que és un punt molt important a tenir en compte per les agències de viatges (sobretot les de llarga distància) a l’hora de prendre decisions sobre què fer i esperar d’aquest estiu. Per això jo seguiré amb el cafè, mentre no es demostri que vaig errat.